Αθανάσιος Ρούσης - Γεροπλάτανος Ιωαννίνων

Γεροπλάτανος Ιωαννίνων (1979 – 1985)

Ο Θανάσης Ρούσης ανοίγει το πρώτο κατάστημα εστίασης στον τόπο καταγωγής του, στον Γεροπλάτανο – Ιωαννίνων. Η στήριξη και η συμπαράσταση της συζύγου του Μαργαρίτας Καββαδία είναι καταλυτική και απαραίτητη. Έχουν γυρίσει και οι δύο πολύ πρόσφατα από τη Γερμανία. Νιόπαντροι με ένα γιο, και γεμάτοι όνειρα για τη ζωή, στρώνονται στην δουλειά.

Οι πελάτες τιμούν με την παρουσία τους την επιχείρηση και απολαμβάνουν τη θέα του επιβλητικού υπεραιωνόβιου πλατάνου και της λιθόστρωτης κεντρικής πλατείας του χωριού.

Ταυτόχρονα, λόγω του κυνηγετικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η περιοχή, κυνηγοί από όλοι την Ελλάδα δηλώνουν την παρουσία τους κάθε χρόνο. Τόσο το χειμώνα, όσο και το καλοκαίρι. Ο εξαίρετος και πολύ γνωστός κυναγωγός Θωμάς Πετρόχειλος, είναι ένας από εκείνους. Σε πολλές περιπτώσεις η σχέση επαγγελματία – πελάτη μετατρέπεται σε φιλία. Δημιουργούνται φιλίες που διαρκούν μέχρι και σήμερα.

Το γνήσιο ηπειρώτικο τσίπουρο ρέει άφθονο. Τα αδέρφια του Θανάση παράγουν τσίπουρο αλλά εκτρέφουν και αιγοπρόβατα. Η συνεισφορά τους είναι ανεκτίμητη.

Οι μεζέδες που σερβίρονται είναι τόσοι πολλοί που σύντομα προκύπτει η ανάγκη για ειδική καθημερινή κουζίνα. Σύντομα γίνεται αντιληπτό ότι ο μεζές θα πρέπει να χορταίνει και να “λέει πολλά” στον ουρανίσκο. Το γευστικό αποτέλεσμα στο μεζέ αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση. Παράλληλα, ένα νέο είδος κουζίνας δημιουργείται από τα θηράματα των κυνηγών.

Γεροπλάτανος - Παρέα Κυνηγών

Μέσα από αυτή τη διαδικασία αρχίζει σιγά – σιγά να δημιουργείται μια αγάπη και μια μαγειρική συνείδηση που εμπλουτίζεται συνεχώς και μεγαλώνει. Περνούν 7 χρόνια σκληρής αλλά ακούραστης δουλειάς.

Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις η δουλειά δε σε φοβίζει και δε σε κουράζει. Ο Θανάσης και η Μαργαρίτα μαζί με τους δύο πλέον γιους τους, σχεδιάζουν το επόμενο βήμα.

Είναι δύσκολες εποχές. Παρ’ όλα αυτά η ευκαιρία δεν αργεί να εμφανιστεί. Η επιχείρηση μεταφέρεται στο Καλπάκι.

Καλπάκι Ιωαννίνων (από το 1986 έως σήμερα)

Το νέο κτίριο είναι μεγαλύτερο και καταλληλότερο. Επίσης είναι πέτρινο και αυτό αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα, τόσο από αισθητικής απόψεως, όσο και από άποψη καλύτερης συμπεριφοράς στις εναλλαγές της θερμοκρασίας. Το καλοκαίρι είναι δροσερό, ενώ το χειμώνα διατηρείται ζεστό.

Μαργαρίτα Ρούση

Διαθέτει πολλαπλούς χώρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κουζίνα, σάλα εστίασης, ψησταριά, μπαρ προετοιμασίας ποτών και καφέ. Χώρους για ψυγείο-καταψύκτες, αλλά και για γραφεία. Επίσης στο πίσω μέρος του κτιρίου υπάρχει καλλιεργήσιμη έκταση η οποία αργότερα αποδεικνύεται σημαντικός παράγοντας οικονομίας και παραγωγής βιολογικών οπωροκηπευτικών. Ένας μάγειρας πρέπει πάντα να γνωρίζει από που προέρχονται οι πρώτες ύλες τις κουζίνας του.

Οι εργασίες ανακαίνισης αρχίζουν άμεσα. Η άδεια λειτουργίας χορηγείται χωρίς καθυστερήσεις.

Όλα πρέπει να σχεδιαστούν από την αρχή. Με ένα σύντομο ταξίδι στην Αθήνα αγοράζεται και όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός. Επίσης, το μενού της κουζίνας εμπλουτίζεται με νέα φαγητά δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στις σούπες. Ο πατσάς, η μαγειρίτσα και η γίδα βραστή γίνονται οι σπεσιαλιτέ του μαγαζιού.

Την ημέρα των εγκαινίων όλα είναι στη θέση τους. Η προσέλευση πελατών από το προηγούμενο κατάστημα στον Γεροπλάτανο, κυνηγών από όλη την Ελλάδα, συγγενών και φίλων, συγκινεί το ζευγάρι αλλά ταυτόχρονα τους προσδίδει την αίσθηση της αυτοπεποίθησης και της σιγουριάς. Παράλληλα, παρουσιάζεται και το όνομα της επιχείρησης: Εστιατόριο “Το Καλπάκι”.

Εστιατόριο

Από τις πρώτες κιόλας ημέρες λειτουργίας η δυναμική της νέας αρχής διαφαίνεται ξεκάθαρα. Το Καλπάκι είναι ένα εμπορικό και τουριστικό σταυροδρόμι που σφύζει από ζωή. Στη γειτονιά υπάρχει Super Market, Φούρνοι, Κρεοπωλείο, Βενζινάδικό και Αστυνομικό Τμήμα. Πιο κάτω υπάρχει Δημοτικό Σχολείο στο οποίο ο μεγαλύτερος γιος, ο Δημήτρης, εγγράφεται στην πρώτη δημοτικού, και Νηπιαγωγείο, στο οποίο εγγράφεται ο μικρότερος γιος, Άγγελος.

Ο Πατσάς γίνεται ανάρπαστος και γνωστός σε όλη την Ελλάδα. Σε πολλές περιπτώσεις πελάτες από Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, ταξιδεύουν μόνο και μόνο μέχρι το Καλπάκι για να απολαύσουν ένα ζεστό πρωινό πιάτο. Δηλώνουν έντονα πως τους κάνει πολύ καλό στο στομάχι, ότι είναι πεντακάθαρος και ισορροπημένος. “Είναι σκέτο γιατρικό” λένε!

Άγγελος Ρούσης

Όσον αφορά το κυνήγι, το κατάστημα γίνεται σημείο αναφοράς και στέκι. Δεν υπάρχει κυνηγός που να μην έχει περάσει μία φορά από το εστιατόριο του Θανάση του Ρούση. Μπεκατσάδες, Φασάδες, παρέες κυνηγών αγριόχοιρου, κυνηγοί κάθε είδους θηράματος, εμπιστεύονται την κουζίνα του και επιζητούν την κυνηγετική παρέα και την κυνηγετική συζήτηση που προσφέρει.

Τα χρόνια περνούν. Ο μικρότερος γιος, ο Άγγελος, έχει μόλις ολοκληρώσει τη στρατιωτική του θητεία. Θέλει να ασχοληθεί με τον κλάδο της εστίασης, αλλά θέλει ταυτόχρονα να εμπλουτίσει την γκάμα της κουζίνας των γονιών του. Ακολουθεί τριετή φοίτηση σε εκπαιδευτικό ίδρυμα με ειδίκευση στην Αρτοποιία – Ζαχαροπλαστική. Με αυτό τον τρόπο το εστιατόριο μπορεί πλέον να παράγει το δικό του ψωμί αλλά και τα δικά του γλυκά, αποκτώντας ένα σημαντικότατο συγκριτικό πλεονέκτημα.

Το εστιατόριο λειτουργεί επτά ημέρες την εβδομάδα και μένει ανοικτό από πολύ νωρίς το πρωί, μέχρι αργά το βράδυ. Οι εργάτες, οι επαγγελματίες οδηγοί και οι ντόπιοι το γνωρίζουν, το εκτιμούν και το στηρίζουν. Ένα κατάστημα που είναι πάντα στη διάθεση του πελάτη αποτελεί κέρδος για την κοινωνία και ταυτόχρονα παράγει σημαντικό έργο.

Επέτειος 30 χρόνων λειτουργίας (22-08-2016)

Στις 22 Αυγούστου του 2016 το Εστιατόριο “Το Καλπάκι” γιόρτασε τα τριακοστά του γενέθλια. Πέρασαν κιόλας 30 ολόκληρα χρόνια από τότε (22-08-1986) που το κατάστημα άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του και την κουζίνα του στο κοινό. Μια γενιά! Τα κυρίαρχα συναισθήματα από ένα τέτοιο γεγονός είναι υπερηφάνεια και συγκίνηση, μα πάνω απ’ όλα ευγνωμοσύνη προς όλους εκείνους που τίμησαν και στήριξαν την επιχείρηση.

Τούρτα

Η επέτειος γιορτάστηκε (το προηγούμενο σαββατοκύριακο) στο νησί της Κέρκυρας, σε μια λιτή, στενά οικογενειακή και φιλική τελετή, με μεσογειακή κουζίνα και θέα το Ιόνιο. Περισσότερες φωτογραφίες μπορούν να βρεθούν στην επίσημη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλά θερμά ευχαριστώ αξίζουν στην Ταβέρνα “Φαντασία” που βρίσκεται στα Σπαρτερά Λευκίμμης και στο Ζαχαροπλαστείο “Βαβέλ” για την άψογη εξυπηρέτησή τους.

Στο εστιατόριο, την ημέρα της επετείου κεράστηκαν παγωτά σε όλους τους πελάτες. Έτσι για το καλό και για τα Χρόνια Πολλά 🙂 .

Η καλή δουλειά συνεχίζεται

Σήμερα, σχεδόν 40 χρόνια μετά το άνοιγμα του πρώτου καταστήματος στο Γεροπλάτανο, η οικογένεια Ρούση συνεχίζει την καλή δουλειά. Το Εστιατόριο στο Καλπάκι, με έμφαση στην ελληνική κουζίνα, με ντόπια γνήσια ηπειρώτικα υλικά, με μακροχρόνια εμπειρία, και με βαθιά εκτίμηση στους πελάτες του, αποτελεί μια σταθερή αξία στο χώρο της εστίασης.

Η επιτυχία και το καλό φαγητό έχουν τα συστατικά τους. Στο εστιατόριο “Το Καλπάκι”, η συνταγή τους είναι γνωστή.